
 

 

 

Frequently Asked Questions – Retired Clergy without PTO 

“The Lord has sworn and will not retract:  

‘You are a priest for ever after the order of Melchizedek.’ (Psalm 110.4) 

As ordained ministers and as baptised Christians, clergy continue to exercise a Christian 

ministry in retirement after they have ceased to be licensed, and Bishop Richard and the 

Archdeacons are warmly appreciative of that continuing ministry.  

This document was designed to help clergy in their discernment about whether to ask for 

Permission to Officiate to continue public ministry by answering some of the most 

commonly asked questions about what retired clergy are permitted to undertake in the 

Diocese of Hereford.  Inevitably, they cannot cover every eventuality and for any ministry 

which falls outside these guidelines, advice/permission should be sought. 

 Who can decide what ministry I undertake? 

All ministry by clergy (whether with or without PTO, in church or outside church) is 

exercised only with the permission of the relevant incumbent, or in vacancy the Rural 

Dean or Archdeacon). 

PTO includes both the permission to officiate at services (i.e. preside at/lead them) 

and permission to preach (Para 2.4 in the House of Bishops’ Policy on Granting 

Permission to Officiate, July 2018).  Clergy with PTO have a Designated Responsible 

Person who has oversight of them, and a Statement of Agreed Expectations setting 

out the scope of their ministry. Sometimes they have geographical restrictions placed 

on their PTO (e.g. not to minister in a previous parish).  

Clergy without PTO are more limited in the ministry they can exercise. Ordination 

conveys the lifelong grace of orders, but in retirement the practical exercise of those 

orders in certain areas of ministry requires the authority of the Bishop, given in the 

form of PTO, along with DBS checks and safeguarding training. 

 I’ve been asked to take a funeral/baptism/wedding of a previous parishioner - is 

that allowed?  

Without a PTO you cannot lead any public service.   

When clergy retire, it is important for the parishes to “let go” of their former minister. 

Once a minister has left a parish they should cease professional relationships with 

those formerly under their pastoral care and should not undertake any ministry in 

their former parish(es); nor should they take a funeral service at a 

crematorium/cemetery for a former parishioner. If they choose to attend a wedding 

or funeral in a private capacity, they should do so mindful that they have retired from 

professional relationships with those formerly under their pastoral care. 



 

Clergy with or without PTO should not exercise any ministry in their former parishes, 

unless invited to do so by the present incumbent.  It is particularly important that 

those who retire within easy reach of their former parish(es) observe this.  If asked to 

do something in the parishes or at a crematorium/cemetery for former parishioners, 

they must direct the family concerned to seek the permission of the present 

incumbent.  If he or she is content, the present incumbent (rather than the family 

concerned) should confirm the invitation directly to the retired minister. Thought 

should always be given to working together e.g. the present incumbent leading a 

funeral service whilst the retired minister gives the tribute. Nothing the retired 

minister undertakes should undermine the ministry of the present incumbent or 

prevent the incumbent from building their own pastoral relationships in those 

parishes. 

 I’ve been asked to take a funeral/baptism/marriage of a family member or very 

long-standing friend.  It’s a one-off - is that allowed? 

Without a PTO you cannot normally lead any public service, even for a family 

member or friend.  However, if you still have an up-to-date DBS and Safeguarding 

training, please speak to the Bishop’s Chaplain for advice. 

 So what can I do? 

This list gives a general idea of the activities clergy without PTO can undertake (with 

permission from the Incumbent): 

 Holy Communion services: Read the lesson, lead prayers, administer 

communion if authorised to do so by the Incumbent and PCC. 

 Service of the Word: Read the lesson, lead prayers. 

 Midweek said MP/EP in church: Read the lesson, lead prayers 

 Baptisms/Weddings: Read the lesson, lead prayers 

 Funerals (in church/cemetery/crematorium): Read the lesson, lead prayers, 

give a personal tribute (not a sermon). 

 Bible study/House group: attending as a member, but not leading 

 Non-church related activities: Some things that you can do in retirement do 

not involve public ministry, are not directly connected with the diocese, and 

do not require permission to officiate, for example, writing books, doing 

voluntary work for Christian and other charities, or working for missionary 

societies at home or abroad. 

 So what can’t I do? 

You cannot officiate or lead any of the following: 

 Communion by extension 

 Home Communion from Reserved Sacrament 

 Retreats or Quiet Days 

 Lent Groups/ Bible Study/Home Groups / Alpha Groups, etc 

 Participating in missions, acting peer reviewer in MDR, or leading CMD course 

 Representing the Diocese or Church of England on bodies or visits 

 Spiritual Directions/Accompanying: A PTO is a normal requirement, but there 

may be some exceptional circumstances to continue offering spiritual 

direction within a long-standing arrangement (speak to Archdeacon for 



 

permission). 

 

 It seems that without PTO I can’t even do as much as a lay person.  Is that fair? 

That is correct - the ministry of clergy without PTO is more restricted than the 

ministry of a layperson.  

The reason for this greater restriction is that ordination confers an authority and 

perceived trustworthiness that can give access into people’s lives in a way which 

being a layperson may not, including the lives of those who are vulnerable. To 

exercise any of the above ministries could convey the impression that the minister 

has the Bishop’s PTO (and hence has had a DBS check and safeguarding training) 

when they do not. It is important to avoid this. 

The purpose of all ministry is to further the Kingdom. Being true to your vocation in 

retirement should not be about retaining your status as minister or needing to feel 

busy.  For retired clergy without PTO it might be difficult to accept your ministry will 

now take a different shape, but in time it is hoped that you will find new ways to 

serve God and his Church through the important roles of supporting and 

encouraging the Incumbents in the ways outlined above. 

 

 Can I robe? 

Clergy without PTO should always undertake public roles unrobed. 

 Can I attend the Chrism Eucharist and renew my ordination vows? 

Yes – you can attend the service, however you cannot robe or process.  When it 

comes to renewing the vows you can stand to do so. 

 If I change my mind and want to apply for PTO, who should I speak to? 

You will need the support of your Incumbent, so speak to them first, and then the 

Retired Clergy Officer or Bishop’s Office for advice. 

 With PTO, can I only take services in Hereford Diocese, or does it cover me 

everywhere?  

A PTO only allows you to undertake public ministry in the Diocese of Hereford.  If you 

are invited to partake in a service elsewhere, you will need to request an occasional 

PTO from the Bishop of the other diocese, even for a one-off service. Speak to the 

Bishop’s Chaplain about this. 

 I have other questions – who can I speak to? 

Speak to your Incumbent, the Retired Clergy Officer, Archdeacon or the Bishop’s 

Chaplain.  
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